Om Oss

HISTORIA

Cahppés, som vi heter är taget från det samiska språket och betyder svart eller mörk färg på pälsdjur. Cahppés uttalas; Tjappes. Från min mammas tik tog våran första lapphund en hane vid namn Troy, året var 1990. Troy var en rolig och speciell kompis som inte var passad eller tänkt för avel.

När vi skaffade vår andra lapphund, också det en hane, så började på allvar det stora intresset för rasen och i tankarna fanns att så småningom införskaffa en tik. Renvallarens Cim kom att bli en mycket framgångsrik herre i många år, men det bästa av allt var att han var mer lyhörd och hade ett behagligare temperament än vår första hund. Då han var byggd på ett helt annat sätt var det stor skillnad på smidighet när det gällde att ta sig fram i skog och mark, pulk-dragning etc.

Efter att ha lärt känna rasen lite mer tog vi beslutet att skaffa en egen tik. Valet föll då på Härkes Paiva, mycket på grund av hennes mamma Such Nuch Renfjällets Katta. Katta var en speciell tik i Pia Bolins uppfödning, en mycket vacker tik som också var en utmärkt avelstik med lätta födslar och som präglade sina valpar på bästa sätt. Detta gick i arv till Paiva som kom att ge oss fina kullar och mycket gott temperament på våra lapphundar i de kombinationer hon gav. Fortsättningen följde med Cahppés Idja en mycket framgångsrik tik som blev årets tik på Svenska Lapphundsklubben år 2000. Läs mer om fortsättningen under våra tikar/hanar och tidigare kullar.

HUNDHÅLLNING

Vi är noga med att våra hundar skall trivas och må bra och också fungera i sin flock bland hundar och människor. Vi går promenader tillsammans minst två gånger om dagen och däremellan turas dom om att vara ute med oss på gården eller inne. Vi försöker hålla åtminstone vanlig vardagslydnad på våra egna hundar och vi aktiverar dom på olika sätt. Hundarna bor delvis i vårt hundhus med svag golvvärme, stora rastgårdar med fri tillgång att gå in och ut som dom vill. Lika ofta är dom inne i vårat hus, dom får turas om med detta för allas bästa.Våra valpkullar föds och bor alltid inomhus i vårat hus, på dagarna är dom ofta ute när de blivit lite äldre i en speciell valphage när vädret tillåter. Antal kullar vi har tagit genom åren är i medeltal 2 stycken per år. Vår kenneln är godkänd, dvs. kontrollerad av Miljö & Hälsa och av Kennelkonsulent.

KENNELINNEHAVARE

Henrik är till yrket hovslagare, har varit engagerad som ledamot i specialklubben SLK i ett flertal år. Anci är uppvuxen med spetsar (gråhund och jämthund), har arbetat i SLKs avelskommitté. Vårat största intresse är förståss hundarna, våra barn och våran gård, mycket tid för annat blir det inte över. Våra fäder härstammar från Lappland och Tornedalen där vi tillbringat mycket av våran tid och därav kommer också delvis intresset för Samernas allt i allo förr i tiden, Lapphunden.